237. Kanada

15 cze 2010


od: Andrea


Mountain Bluebird (łac. currucoides Sialia) jest średniej wielkości ptakiem o masie około 2-5 uncji i o długości od 15 do 20 cm. Posiada jasne podbrzusze i czarne oczy. Dorosłe samce mają cienkie dzioby, są turkusowo-niebieskie i nieco jaśniejsze od spodu. Dorosłe samice posiadają ciemniejsze niebieskie skrzydła i ogon, szare podbrzusze, koronę, gardło i tył. Gardło i podbrzusze młodych samiczek są zabarwione czerwono-pomarańczowo, brązowo blisko boku kontrastującego z białym spodem ogona. Nawoływania są bardzo ciche, a ich trele brzmią jak chur chur.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Jeśli spodobał Ci się post, będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz po sobie jakiś ślad - napisz komentarz, daj lajka pod postem na FB lub polub mój profil na FB: Pasażerka palcem po mapie





SZABLON BY: PANNA VEJJS.