Lawenda jest rośliną rejonu Morza Śródziemnego - w stanie dzikim można ją spotkać w Europie Południowej i Afryce Północnej. Są to w zależności od gatunku rośliny dwuletnie, byliny lub wieloletnie krzewy czy krzewinki o wys. 20-50 cm. tworzące gęsto rosnące krzaczki.
W naszych warunkach klimatycznych najłatwiej uprawia się lawendę wąskolistną - mogą ją z powodzeniem posadzić w swoim ogrodzie nawet początkujący amatorzy.
Lawenda jest symbolem Prowansji, gdzie wykorzystuje się ją w produkcji pysznych miodów lawendowych.
Nie tylko w Prowansji można podziwiać i upajać się zapachem lawendy; również w Dalmacji, na wyspie Hvar zachwycają porośnięte lawendą wzgórza.
Lawendy używa się również jako przyprawy - najczęściej jako składnika ziół prowansalskich. Można stosować lawendę jako przyprawę do jagnięciny i królika.
Zapach olejku lawendowego łagodzi stres i napięcie.
Piękny widok. Bardzo lubię zapach lawendy. Szkoda, że w Polsce nie mamy takich lawendowych pól...
OdpowiedzUsuń