1156. Szwajcaria

8 wrz 2012


Krowa jest jedną z tych rzeczy, która najbardziej kojarzy się ze Szwajcarią, jej specyfiką, a przede wszystkim alpejskim mlekiem.
Zwierzę to kojarzy się z łąkami okalającymi szwajcarskie Alpy, gdzie woda jest krystalicznie czysta a trawa bardziej zielona. Dzięki takim warunkom alpejskie krowy dają najlepsze mleko, z którego produkowane jest chociażby znana w Polsce fioletowa Milka. Co prawda krowa, która pasie się na alpejskich łąkach, daje mniej mleka niż krasula z nizin, ale za to jego smak jest lepszy.
Jesienią krowy wracają do swoich właścicieli. Ich zejście z gór jest wielkim świętem. Na imprezę ściągają okoliczni mieszkańcy i turyści.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się post, będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz po sobie jakiś ślad - napisz komentarz, daj lajka pod postem na FB lub polub mój profil na FB: Pasażerka palcem po mapie





SZABLON BY: PANNA VEJJS.